Kontakt: +381/11-2435-636

Trudnoća, proširene vene i kompresivna terapija

Trudnoća je fiziološko stanje tokom koga dolazi do različitih, novih procesa u telu žene. Među ostalim procesima dolazi do povišenja nivoa hormona progesterona koji, pored ostalih efekata , deluje relaksirajuće na zidove krvnih sudova, vena. Uz ostale rizične faktore (nasledna sklonost, debljina, izloženost dugotrajnom stajanju ili sedenju-naročito u toplim prostorijama) to može biti dovoljan podsticaj za nastanak određenog stepena proširenih vena nogu. Pored hormonskog dizbalansa, koji se javlja kod žena u trudnoći, volumen cirkulišuće krvi se takođe znatno povećava u odnosu na period pre trudnoće. Ne sme se zaboraviti ni mehanički pritisak povećane maternice, kako fetus raste, na vene karlice, zbog čega dolazi do povećanog otpora povratku krvi u srce i porasta pritiska u venskom sistemu nogu. Sve navedeno predstavlja novi, opterećujući uticaj na zidove vena nogu, a čak kod 40% trudnica, razvija se određeni stepen proširenih površinskih vena nogu. Često se proširene vene prvi put i manifestuju upravo u trudnoći.
Najčešće promene koje trudnice primećuju su pojava tankih, sitnih plavičastih žila , neposredno ispod kože nogu-radi se o tzv. spider-venama, teleangiectasiama ili, ono što u široj populaciji nazivamo, proširenim kapilarama. One predstavljaju više estetski nego funkcionalni problem, za razliku od jače izraženih, vijugavih, tortuotičnih proširenih površinskih vena koje osim lošeg estetskog efekta izazivaju i određenu simptomatologiju. Najučestaliji simptomi na koje se bolesnici sa proširenim venama žale su: osećaj težine u nogama, tupi bolovi u potkolenicama, oticanje stopala i potkolenica, pojava svraba(naročito sa unutrašnje strane donjih delova potkolenica), pojava tamnije pigmentacije kože (najčešće iznad unutrašnjeg skočnog zgloba). Loša vest je, za žene koje su imale proširene vene i pre trudnoće, da će se one u trudnoći pogoršati, a u svakoj idućoj trudnoći biće sve izraženije. Dok je dobra vest, za one trudnice kod kojih su se proširene vene pojavile prvi put u trudnoći , da će se stabilizacijom hormonskog statusa posle trudnoće, simptomatologija smanjiti.
Postavlja se pitanje – ŠTA možemo da učinimo za sebe da preveniramo nastanak proširenih vena ili bar ublažimo njihovu simptomatologiju?
Evo nekoliko praktičnih saveta:
• Izbegavajte dobijanje prekomerne telesne težine, odnosno za trudnice-pokušajte da ostanete u granicama preporučenih vrednosti telesne težine za kvartalni period trudnoće!
• Svakodnevna šetnja, pa makar i kratkotrajna, po kvartu deluje dvojako: i kao mera protiv dobijanja prekomerne telesne težine, i kao podsticaj za bolji rad mišićne pumpe nogu-što smanjuje pritisak u venskom sistemu nogu.
• Izbegavajte dugotrajno sedenje i stajanje. Ukoliko morate dugo da sedite, pravite periodične pauze i tokom njih napravite kratku šetnju.
• Kad god vam se pruži prilika (ili je stvorite!) podignite noge. Time se olakšava odtok venske krvi iz nogu prema srcu što ima pozitivni učinak na simptome i kliničku sliku vezanu za proširene površinske vene nogu.
• Izbegavajte da sedite sa prekrštenim nogama!
• U poodmakloj trudnoći pokušajte da spavate ili ležite na levom boku. Na taj način ćete smanjiti pritisak povećanog uterusa na v. cavu inferior čime ćete olakšati povratak venske krvi iz nogu u srce, odnosno desnu pretkomoru.
• Nosite elastično-kompresivne čarape!
Obzirom da izbegavamo sve invazivne zahvate (koji naravno, nisu neophodni) tokom trudnoće, tada je kompresivna terapija metod izbora u lečenju proširenih vena nogu. One će svojim kompresivnim efektom povoljno delovati na mišićnu pumpu nogu, pa će efikasno smanjiti probleme nastale pojavom proširenih vena. Zavisno od stepena i visine proširenih vena preporučuje se nošenje kompresivne čarape do kolena, prepone ili struka. Takođe razlikujemo određene klase kompresije, od manjih prema većim. Za prevenciju proširenih vena dovoljna je i 1. klasa kompresije. Kompresivne čarape danas su vrlo dostupne pacijentima i mogu se kupiti u apotekama ili specijalizovanim prodavnicama sa medicinskom opremom. Danas se kompresivne čarapa prave od finijih materijala, u odnosu na ranije, tako da je njihova podnošljivost odlična. Pravilno je navući kompresivne čarape na noge neposredno posle obavljene jutarnje tolalete i nositi ih tokom celog dana.
Tokom letnjih meseci nošenje ovakvih čarapa može biti manje prijatno , ali puno češće,
veća su neprijatnost simptomi nastali kao posledica proširenih vena.
Kod većine trudnica, u periodu od 3-4 meseca, posle porođja dolazi do povlačenja proširenih vena, a kod nekih samo do poboljšanja kliničke slike. Kod manjeg broja žena ta klinička slika se, ni posle trudnoće, ne poboljša. Kod njih , simptomatska terapija i dalje ostaje: redovno vežbanje i nošenje kompresivnih čarapa, međutim za potpuno rešavanje problema sa proširenim venama potrebna je intervencija vaskularnog hirurga.

Povezane objave