Kontakt: +381/11-2435-636
Teniski lakat

Teniski lakat

TENISKI LAKAT PREDSTAVLJA UPALU  PRIPOJA TETIVA EKSTENZORNE MUSKULATURE PODLAKTICE NA SPOLJNOM EPIKONDILU HUMERUSA( KOST NADLAKTICE)

Tačan naziv dijagnoze ovog sindroma je epicondilitis humeri lateralis. Lateralni epikondilitis je 7-10 puta češći  od medijalnog  i predstavlja često profesionalno oboljenje/ zidari, tesari hiruzi,  stomatolozi, vozači a može se javiti I kod sportista(teniseri, golferi, rukometaši, hokejaši).

Glavni simptom je bol u predelu epikondila nadlakatne kosti (humerus). Bol  je u pocčetku manjeg intenziteta.Ponavljanjem pokreta koji opterećuju gornji mišićni pripoj ekstenzora odn. fleksora na nivou podlaktice,    bol postaje veoma jak I remeti normalne životne aktivnosti. Bol se pojačava pri rukovanju, podizanju lakih predmeta ili okretanjem ključa u bravi.

Nagli nastanak bolesti je najčešće  povezan sa vrlo snažnim pokretom . Učestale I ponavljane mišićne kontrakcije rezultiraju hroničnim prenaprezanjem mišićno – tetivnog aparata, smanjenom vaskularizacijom, prenadraženim  nervnim završecima, a samim tim i upalnom reakcijom  koja može da dovede do oštećenja tetive. U dijagnostici je važan klinički pregled kada se provocira bol pritiskom na pripoj mišića na spoljnoj strani nadlaktice, koji omogućuje ispružanje šake i prstiju, pri čemu se bol propagira unutrašnjom stranom podlaktice sve do šake i prstiju.

Terapiju epikondilitisa treba započeti odmah nakon pojave prvih tegoba. Ona se sprovodi kroz nekoliko faza.

U prvoj fazi treba smanjiti bol i otok na pripoju mišića na epikondilu.Uključuje se fiziklalna terpija i to krioterapija 3-4 puta dnevno prva 3 dana lečenje po 10 min do pojave bola. Zatim treba rasteretiti ruku od fizičkih aktivnosti- podizanje predmeta, zavrtanje, odvrtanje, a kod sportista prekinuti sportske aktivnosti i treninge.

 

 

U cilju smanjenja bola , otoka,  poboljšanja lokalne cirkulacije i procesa regeneracije tkiva, primenjuje se ultrazvuk, laser, elektroforeza lekova, terapija niskofrekventnim magnetnim poljem. Kod jako bolnih stanja obavezna je uz fiziklnu terapiju i medikamentozna terapija nesteroidnim antireumaticima nekoliko dana.

U cilju sprečavanje atrofije mišića, primenjuje se izometričke kontrakcije., pokret fleksije i ekstenzije šake i pokret pronacije i supinacije podlaktice.

U drugoj fazi lečenja  uključuju se izotonične vežbe fleksije i ekstenzije šake, vežbe prosupinacije i supinacije podlaktice. Zatim se uključuju vežbe istezanja šake , lakta i ramena, kao i vežbe za jačanje muskulature ramenog pojasa.

Za vreme sprovodjenja kineziterapijskih procedura koristi se SPECIJALNA ORTOZA ZA EPIKONDILITIS. Ova ortoza rasterećuje pripoj ekstenzora na epikondilu humerusa i prebacuje ga na mesto postavljanja ortoze.

Aplikacija i nošenje ortoze je veoma bitna komponenta u smislu pripreme za povratak sportista u sportske aktivnosti kao i u opravku pacijenata sa profesionalnim oboljenjima koja nastaju kao posledica epikondilitisa.


01-Trodimenzionalno Aktivno Train tkanje – za savršeno prijanjanje
02-Smanjen pritiskak na ivicama- sprečava suženje
03-Dobra elastičnost -Za jednostavno postavljanje i skidanje , prijatan za nošenje
04-Viskoelastični jastučići za podržavanje  epicondillarnih ispupčenja-Podržavaju i obezbeđuju smanjenje  pritiska na lakat ,ubrzava se apsorpcija edema i izliva. Kako bi se obezbedila podrška ostaje čvrsto na svom mestu.

01-Viskoelastično jastuče-Vrši vrlo ciljano kompresiju
02-Dinamičkopodešavanje pritiska- Zahvaljujući  elastičnom podesivom pojasu
03-Crvena sekcija upozorenje- ukazuje  na jak pritisak
04-Kontrolisana kompresija podlaktice-ciljane zone  pritisaka na oblasti koje su predmet preteranog naprezanja
05-Podloga se okreće- Znači da ortoza može da se nosi i na levoj i na desnoj ruci

Povezane objave