Kontakt: +381/11-2435-636
Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat je bolno, upalno stanje u području lakta. Nastaje zbog preopterećenosti mišića koji ispružaju šaku i prste.

Ekstenzori šake i prstiju smešteni su na spoljašnjoj strani podlaktice i tetivom se spajaju sa lateralnim epikondilom ( donji spoljni deo nadlakatne kosti). Na mestu hvatišta tetive ( lateralni epikondil) nastaju upalne promene koje uzrokuju lateralni epikondilitis – odnosno stanje koje je poznatije kao teniski lakat.

UZROCI:
Uzroci oštećenja tetive najčešće su hronični nadražaji zbog učestalih i ponovljenih pokreta ruke. Teniski lakat obično nastaje prekomernom upotrebom mišića pričvršćenih na laktu koji se koriste  za ispravljanje zgloba. Često se vidja kao profesionalna bolest.

Faktori koji mogu povećati rizik od teniskog lakta uključuju:

Godine– Dok teniski lakat pogađa ljude svih uzrasta, on se najčešće javlja kod odraslih u dobu između 30 i 50 godina.

Zanimanje– Ljudi koji u okviru svoje profesije imaju ponavljanje pokrete zgloba i ruke , imaju veću verovatnoću da će razviti teniski lakat. To se može primetiti kod vodoinstalatera, slikara, stolara, mesara ,kuvara, violinista, osoba koje rade na kompjuteru, kao i molera, baštovana

Takođe određeni sportovi. Sportovi koji koriste reket mogu dovesti do povećanja rizika od pojave teniskog lakta. Cak 40% tenisera u toku svoje karijere razvije laterani epikondilitis. Podjednako se javlja kod oba pola, a u 70-75% slučajeva na dominantnoj ruci.

SIMPTOMI:
Najznačajniji simptom ovog stanja je bol u laktu. Bol se može širiti niz podlakticu ili na nadlakticu. Bol se pojačava palpacijom na mesto lateralnog epikondila i kod hvatanja šakom ili kod opružanja prstiju. Često je prisutan i osećaj slabosti podlaktice.
Dijagnoza se postavlja na osnovu opisa stanja bola, kliničkim pregledom i dodatnim ispitivanjem.

TERAPIJA:
Lečenje je potrebno započeti što ranije. Blaži oblici mogu proći i bez terapije. Osnovni cilj je otklanjanje bola i uspostavljanje funkcionalnosti lakta i čitave ruke. U fazi bolova važan je odmor i pošteda od radnih i sportskih aktivnosti. Primenjuju se hladne obloge, analgetici i lekovi za suzbijanje upala. U težim slučajevima se može primeniti ampulirana terapija kortikosteroida na mestu upale. Fizikalna terapija ima značajno mesto na putu izlečenja pacijenta.

Operacija je retko potrebna, ali može biti opcija u koliko drugi tretmani ne dovedu do poboljšanja.

Primena ortoza  kao važan vid lečenja  predstavlja mehanizam za smanjenje naprezanja na vašoj ruci ,odnosno drži zglob lakta  u takvom položaju da je zahvaćena tetiva u laktu oslobodjena napetosti, a prsti i lakat su potpuno pokretni.

U primeni se mogu naći ortoze i aktivni steznici za zglob lakta.

 

 

Aktivna bandaža za ciljanu kompresiju lakta  EpiTrain®

01-Trodimenzionalno Aktivno Train tkanje – za savršeno prijanjanje
02-Smanjen pritiskak na ivicama
03-Dobra elastičnost -Za jednostavno postavljanje i skidanje , prijatan za nošenje
04-Viskoelastični jastučići za podržavanje  epicondillarnih ispupčenja-Podržavaju i obezbeđuju smanjenje  pritiska na lakat ,ubrzava se apsorpcija edema i izliva. Kako bi se obezbedila podrška ostaje čvrsto na svom mestu.

 

 

EpiTrain je aktivni steznik za ciljanu kompresiju u području lakta. Steznik sa anatomski oblikovanim tkanjem. Smanjena kompresija na krajevima steznika smanjuje rizik pojave smetnji u cirkulaciji.Aktivni steznik u kombinaciji sa viskoelastičnim umetkom smanjuje bol i napetost ,a stimulacijom propriceptora deluje na poboljšanje mišićne funkcije. Radijalno i ulnarno položeni viskoelastični umetci intermitentnom kompresijom poboljšavaju  metabolizam lokalno .Viskoelastične pelote sa otvorom za epikondil omogućavaju lakše pozicioniranje steznika i povećavaju rasterećenje.

 

Ortoza za stabilizaciju u  terapiji  „teniskog lakta“ EpiPoint®

EpiPoint je stabilizaciona ortoza za ciljanu i doziranu kompresiju na podlaktici. Dinamičko doziranje pritiska pomoću elastične trake za fiksaciju. Crveno područje označava jak pritisak. Univerzalna veličina. Rotirajući umetak omogućava prilagođavanje ortoze levoj i desnoj ruci. Primenjuje se kod mišićno-tetivnih iritacija u području podlaktice.Viskoelastični umetak omogućava preciznu, ciljanu kompresiju.

 

 

01-Viskoelastično jastuče-Vrši ciljanu kompresiju
02-Dinamičko podešavanje pritiska- Zahvaljujući  elastičnom podesivom pojasu
03-Crvena sekcija upozorenje- ukazuje  na jak pritisak
04-Kontrolisana kompresija podlaktice-ciljane zone  pritisaka na oblasti koje su predmet preteranog naprezanja
05-Podloga se okreće- Znači da ortoza može da se nosi i na levoj i na desnoj ruci

 

 

 

 

Povezane objave