Kontakt: +381/11-2435-636
POVREDE SKIJAŠA I SNOUBORDERA

POVREDE SKIJAŠA I SNOUBORDERA

Alpsko skijanje i snoubord spadaju u grupu najpopularnijih zimskih sportova. Dok se skijanje upražnjava već dosta dugo, snoubord je veliku popularnost stekao tek u proteklih 15 godina. Iako se oba sporta odvijaju na istim terenima, u skijanju i snoubordu javljaju se različite povrede. Prosečni skijaš ima 31 godinu dok prosečan snouborder ima tek 20. Muškarci čine 60% skijaša i 75% snoubordera. Opšta stopa povreda je između 3 i 4,5 povreda na 1000 skijaških dana.

Neadekvatno rukovanje i podešavanje opreme uzrok je 44% povreda u skijanju. Skijanje pri velikim brzinama izaziva delovanje sila na stopala koja se neprirodno izdužuju zbog skijaških vezova/cipela. To je uzrok velikog broja povreda, naročito nogu. Predpostavlja se da skoro 30% svih povreda u skijanju nastaje upravo usled lošeg funkcionisanja vezova.

Prema statističkim podacima, 36% povređenih snoubordera nikada se ranije nije bavilo ovim sportom, a 25% ovaj sport upražnjava tek 1 godinu. Najčešće povrede kod početnika su povrede ručnog zgloba (41%), kod srednje kategorije snoubordera povrede ramena (38%) a kod vrhunskih snoubordera povrede glave (36%).

 

Prednje dislokacije ramena čine 30% svih povreda ramena u skijanju i snoubordu. Ta povreda nastaje uglavnom prilikom pada unazad na ispruženu ruku. Sila pada na tlo gura ruku napred i prouzrokuje dislokaciju ramena prema napred. Takođe, ako se štap za skijanje suviše zabode u sneg, dolazi do isturanja ramena napred, što opet prouzrokuje istu povredu. Opservacijom se otkriva karakterističan deformitet ramena, praćen isturanjem glave ramenične kosti i pojavom udubljenja ispod natplećka. Obzirom na to da u velikom broju slučajeva povreda može ponovo da se javi, neophodno je primeniti adekvatnu rehabilitaciju i lečenje.

 

Povreda pobočnog ligamenta zgloba ručja poznata kao skijaški palac, predstavlja jednu od najčešćih povreda šake kod skijaša i čini 7% svih povreda u skijanju. Povreda nastaje usled pada na ispruženu ruku, usled čega sila pada odvodi palac na gore, a onda unazad. Javlja se pomodrelost, otok i bol u predelu palca, kao i palpatorna osetljivost lateralne strane zgloba ručja sa prstima. Nestabilnost zgloba uočava se pri razmicanju palca pod uglom od 20-30 stepeni.

 

Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta čini 33% svih povreda kolena u skijanju. Postoje dva mehanizma ove povrede – uzrok prvog je pad unazad, pri čemu zadnji deo skije upada u sneg, a gornja ivica čizme vrši pritisak na proksimalni deo golenjače.

Drugi mehanizam čini nekontrolisani pad skijaša, pri čemu se rotira zadnji deo skije proizvodeći unutrašnju rotaciju golenjače pri položaju pregibanja kolena većem od 90 stepeni. Ovaj mehanizam prouzrokuje izolovanu povredu prednjeg ukrštenog ligamenta, kao i oštećenje posterolateralnih delova kolena. Česte su i kombinovane povrede koje zahvataju pobočne ligamente i meniskuse.

Prelomi skočnog zgloba/stopala se izrazito dešavaju snouborderima i čine 50% povreda. Ti prelomi mogu se klasifikovati zavisno od zahvaćenog predela skočnog zgloba, odnosno stopala (npr. Veberov, Hendersonov, Loundž-Hansenov prelom). Fleksibilnost cipela koje nose snouborderi dopušta povredu stopala i skočnog zgloba u svim pravcima, zavisno od prirode pada. Simptomi i znaci obično su dovoljni da ukažu na postojanje preloma, dok je oslanjanje na bolnu nogu često nemoguće. Dijagnozu potvrđuje snimanje magnetnom rezonancom.

Kod svih povreda nošenje ortoza vrhunskog kvaliteta ubrzava povratak u aktivnosti i omogućava sportistima komfornu stabilizaciju/imobilizaciju.

SecuTec OMO je stabilizaciona ortoza za imobilizaciju ramenog zgloba u funkcionalnom položaju kod povrede ramenog zgloba. Omogućava imobilizaciju ramenog zgloba u abdukciji čime rasterećuje sistem tetiva i ligamenata. Individualno nameštanje ugla abdukcije do 60° obezbeđuje individualan pristup svakom pacijentu i njegovoj potrebi za što brži oporavak. Spoljašnja ili unutrašnja rotacija može se regulisati pritiskom dugmeta u svakom uglu abdukcije, što omogućava brzo i komforno pozicioniranje.

RhizoLoc  je ortoza za stabilizaciju sedlastog i prvog MCP zgloba. Koristi se za ograničenje pokretljivosti u korenskom zglobu palca kod povrede pobočnog ligamenta zgloba ručja (skijaškog palca).Visok stepen stabilizacije postignut je korišćenjem individualno podesivog aluminijumskog umetka. Prozračan materijal i otvori za vazduh omogućavaju cirkulaciju vazduha, tako da je ortoza izuzetno udobna za nošenje obezbeđujući uslove za ubrzano zarastanje povređenih ligamenata.

SecuTec Genu, funkcionalna ortoza za stabilizaciju kolenog zgloba koja pruža inovativan, savremen pristup pacijentima sa rupturom prednjeg ukrštenog ligamenta. Uski aluminijski okvir je izuzetno lagan, anatomski oblikovan, tanak, i usko prijanja na nogu. Ortoza se stavlja sa prednje strane kolena što je velika prednost u svakodnevnom funkcionisanju. Prozračni, mekani jastučići sa unutrašnje strane aluminijumskog rama pružaju veliku udobnost, prijatnost prilikom pokreta. Fleksija i ekstenzija su mogu limitovati potpuno nezavisno. (Fleksija: 0°, 10°, 20°, 30°, 45°, 60°,75°, 90°, 120°) (Ekstenzija: 10°, 20°, 30°, 45°) što omogućava precizan pristup svakom pacijentu i fazi oporavka u kojoj se nalazi.

GenuTrain S aktivna bandaža sa bočnim zglobnim šinama osigurava vrlo dobru stabilizaciju kolena. Pozitivan uticaj na senzomotoriku pruža aktivnu podršku kolenom zglobu. Kretanje kolenog zgloba preoblikuje viskoelastični umetak, razvijajući pri tom masažno delovanje na okolna meka tkiva. Kompresija i masažno delovanje viskoelastične pelote pospešuju resorpciju edema a time smanjuju i bol. GenuTrain S aktivna stabilizaciona bandaža je zasluženo našla veliku primenu kod skijaša i snoubordera jer omogućava sportske aktivnosti nakon povreda kolena, pružajući potrebnu zaštitu od ponovljenih povreda ligamenata.

Walker Shoes fiksna ortoza za skočni zglob izgrađena je od najkvalitetnijih materijala koji zadovoljavaju visoki kriterijum svih pacijenata koji se bave snoubordom. Koristi se kao ortoza za zamenu gipsa nakon fraktura koje su specifične kod snoubordera. Razlika u komforu nošenja između gipsa i Walker Shoes-a je velika. Walker Shoes je lagan i izdržljiv i pruža veliku udobnost i sigurnost.

Walker Shoes sa zglobnim mehanizmom može dozvoliti stepen plantarne fleksije i ekstenzije u opsegu 0 – 40 kao i fiksiranje zgloba u određenom stepenu fleksije ili ekstenzije.

 

Rehabilitacija svih povreda skijaša i snoubordera zavisi od prirode povrede i dužine imobilizacije, ali svakako uključuje vežbe jačanje mišića i nošenje odgovarajuće ortoze i aktivne bandaže najvišeg kvaliteta.

Povezane objave