Kontakt: +381/11-2435-636
Petni trn – bol u peti

Petni trn – bol u peti

Petni  trn (calcar calcanei) predstavlja  sevajući bol u peti  koji znatno otežava kretanje a simptom je upale ligamenata u stopalu.

Bolovi mogu biti akutne ili hronične prirode, u akutnoj fazi oni su intenzivni i nagli, a kod hroničnih bolova intenzitet bola je niži i on se pojavljuje postepeno, a bol je tup i može trajati tokom celog dana. Često je rezultat netretiranja ili neadekvatnog lečenja.

Pojava bolne pete, – petnog trna smatra se posledicom prenaprezanja jer se prvenstveno javlja zbog mikrooštećenja izazvanih dugoročnim opterećenjem stopala i pete. Plantarna fascija deluje kao ligament koji prolazi dužinom celog stopala, a jedan od pripoja joj je i na petnoj kosti te se bol koja se pojavljuje upravo na mestu njenog pripoja za tu kost naziva petni trn. Upala ligmenata u stopalu ( plantarna fascija) na pripoju tetive uz petnu kost moze biti praćena i upalom živca. Moguća je i pojava kalcifikata odnosno gubitka mekoće i prokrvljenosti pripoja plantarne fascije na petnu kost.

Bol se uvek javlja ujutro nakon budjenja – ustajanja iz kreveta , sevajući je i može se širiti u prste.

Uzrok može  biti intenzivna fizička aktivnost  kod sportista ili kod zanimanja koja zahevaju duže stajanje ili hodanje, kod  gojaznih osoba, osoba sa deformitetom stopala. Veoma često se javlja kod žena koje nose vosoke potpetice i kod osoba sa ravnim stopalima, a čest je i kod sportista koji se bave trčanjem na duge staze, tako da je jedan od najčešćih problema koji muči maratonce. Petna kost (kalkaneus) služi između ostalog kao mesto pripoja za dve, trkačima izuzetno važne anatomske strukture, sa zadnje strane za kalkaneus se hvata Ahilova tetiva, a sa donje strane plantarna aponeuroza. Stoga su i bolni sindromi pete kod maratonaca vezani upravo uz ove dve strukture. Budući da stopalo mora podneti velika naprezanja, peta kao jedna od glavnih uporišnih tačaka, preko bola koji osećamo ukazuje da ipak nešto ne radimo kako bi trebalo. Prisustvo bola u peti se ne svodi samo na petni trn kako to većina ljudi misli. Tako da je vrlo bitno uraditi diferencijalnu dijagnozu.

Dijagnoza  se sa velikom sigurnošću postavlja na RTG snimku stopala.

Rehabilitacija je usmerena ka smanjenju bola i mogućeg upalnog procesa u akutnoj fazi . U terapiji bola u peti u početnoj fazi koriste se ledene obloge, potrebno je staviti ledeno pakovanje i držati 10 minuta. Ponoviti postupak više puta u toku dana.

Hladna obloga sa navlakom za lakše fiksiranje u bolnoj regiji

U kasnijoj fazi rehabilitacija je usmerena ka istezanju mišića dna stopala, Ahilove tetive i mišića zadnje strane potkolenice kao i jačanju mišića potkolenice i stopala. Vežbe istezanja obično pomažu  da se opusti  tkivo koje okružuje petnu kost. Potebno je izvoditi jednostavne vežbe 2 x dnevno.

Terapija ukjlučuje i imobilizaciju – posebnu udlagu koja pomaže da stopalo u toku noći bude u uspravnom položaju.

Fizikalna terapija u smislu primene elektroterapije( IFS, TENS )  ultrazvuka i lasero trapije ima povoljan efekat na bol. Ako ima indikacija daju se blokade u kombinaciji kortikosterioda i anagetika.  Ako proces predje u hroničnu fazu  primenjuje se terapija udarnim talasom.

U većini slučajeva pristup lečenju je konzervativni, a eventualno operativni zahvat kojim se uklanja deo upaljene fascije se preporučuje samo ako se simptomi zadržavaju kroz duži vremenski period (više od 6 meseci).

Pored blagovremenog otkrivanja i započinjanja terapije vrlo važna je i prevencija koja obuhvata redovnu  fizičku aktivnost, odabir kvalitetne obuće, korišćenje ortopedskih uložaka za stopala, sprečiti greške u trenažnom pristupu kod sportista, održavanje odgovarajuće telesne težine, izbegavanje dugotrajnog sedenja i stajanja…

Bol u peti  iziskuje strpljenje  i  disciplinu u  lečenju, kako bi se izbegla  česta  pogoršanja  tegoba i komplikacije.

Ulošci za cipele su veoma važna stavka u lečenje bola u peti prednost imaju silikonski ulošci čija svrha je da rasterete bolnu regiju i omoguće aktivnosti svakodnevnog života. (VISCO SPOT,  VISCOPED S  ili  VISCOPED)

Jasučići za pete olakšavaju bol i pritisak na stopalo, pa su pogodni za petni trn. Preporuka je izbegavati duže  šetnje i nekoliko  sati  dnevno  odmarati  bolno  stopalo.

Povezane objave