Kontakt: +381/11-2435-636
Dinamička ortoza za kukove

Dinamička ortoza za kukove

Dinamička ortoza za kukove je ortopedsko pomagalo (sredstvo) koje drži stabilnost karlično-butnog spoja (kostiju zglobova, tetiva, ligamenata i mišića). Osim dinamičke komponente ova ortoza (ortopedsko sredstvo) ima i statičku komponentu, to jest može da posluži za imobilizaciju preloma u nivou zgloba kuka (prelomi vrata butne kosti, transtrohanterni prelomi, prelomi čašice kuka (acetabuluma).

Prednosti dinamičke ortoze za kukove nad gipsanom imobilizacijom su udobnost, funkcionalnost, lakoća pri postavljanju i skidanju, mogućnost lakšeg održavanja higijene bolesnika i mogućnost da iz statičke pređe u dinamičku fiksaciju. Ova ortoza je univerzalna i moguće je postaviti i na levi i na desni kuk.

Delovi ortoze su:

 1. Karlični pojas – tkanina
 2. Karlični pojas – plastika
 3. Monocentrični zglob sa podešavanjem
 4. Natkolena školjka

Karlični pojas je kombinacija krute plastike, prozračne tkanine sa sunđerima i čičak trake za fiksaciju. Anatomski je oblikovan i omogućava tačno, precizno i jednostavno postavljanje.

Metalni spoj se sastoji iz metalnih nosača na karličnom i natkolenom pojasu i metalnog monocentričnog zgloba. Zglob ima mogućnost dinamizacije i fiksacije (imobilizacije).

U dinamičkom modu moguća je kontrola pokreta adukcija/abdukcija kao i fleksija/ekstenzija.

Natkolena školjka se takođe sastoji od krute plastike, tkanine sa sunđerima.

Indikacije za aplikovanje ortoze su mnogostruke. Može biti postavljena kod:

 • preloma vrata butne kosti, transtrohanterni prelomi, prelomi čašice kuka (acetabuluma) kao statička fiksacija (imobilizacija),
 • iščašenja i repozicije biološkog i veštačkog kuka,
 • raznih neuroloških slabosti manifestovanih u regiji kuka
 • nakon resekcije glave femura
 • nakon korektivne osteotomije
 • konzervativna terapija fraktura
 • instabilitet kuka

 

Takođe može se postavljati nakon ugradnje veštačkog kuka, zatim kod operisanih i neoperisanih preloma kuka i različitih postoperativnih komplikacija.

Postavljanje ortoze je pojednostavljeno, prvi korak je otvaranje sklopljene ortoze, zatim se pomoću prisutnih alata izvrši spajanje metalne konstrukcije sa karličnim pojasom i natkolenom školjkom za levi ili desni kuk. Prilagođavanje za levi ili desni kuk se vrši odgovarajućim metalnim šinama, zavrtnjima i podloškama u odgovarajuće otvore na plastičnim delovima.

Ortoza se može prilagoditi direktno na krevetu, kada je pacijent  u ležećem položaju. Postavljanje na pacijentu se vrši podizanjem karlice pacijenta podvlačenjem karličnog pojasa ispod pacijenta. Zatim se podvači natkolena školjka pod odgovarajuću butinu. Potom se kaiševima sa čičak trakom izvrši prilagođavanje i fiksiranje (zatezanje) ortoze. Karlični pojas i potpora za butinu  povezane su zglobom kojim se podešavaju ekstenzija i fleksija u razmacima od 10°, u rasponu od -10° do +90°. Takođe je moguće podešavati i položaj adukcije i abdukcije i to je moguće izvršiti postepeno u  intervalu  između -6° i +6°. Prednost ove ortoze je to, što je  obložena penom sa unutrašnje strane štiteći pacijenta od nelagodnog  trenja o čvrst materijal.  Može se udobno nositi ispod odeće i kontrolisati pokretljivost, kako bi se izbegli  pokreti koji mogu dovesti do ponovne dislokacije.

Dobra ortoza može značajno poboljšati kvalitet života. Ovakva vrsta ortoze ublažava bol i nudi neophodnu zaštitu za rani početak fizikalnog tretmana – tako da omogućava da se pacijent  brže oporavlja.

Modeli ortoza za zglob kuka:

SofTec® Coxa

Multifunkcionalna ortoza za stabilizaciju kuka

Koksofemoralna ortoza  HO4001

 

Postavljanje koksofemoralne ortoze na pacijentu

Povezane objave