Kontakt: +381/11-2435-636
AKUTNE I HRONIČNE POVREDE KIČMENOG STUBA KOD SPORTISTA

AKUTNE I HRONIČNE POVREDE KIČMENOG STUBA KOD SPORTISTA

Prema statističkim podacima, današnje društvo pati od brojnih problema sa kičmom. Iako je sportska populacija zdravija i vitkija od prosečne, ona je ujedno podložna i dejstvu mnogih faktora koji su odgovorni za čestu pojavu bola u leđima. Kičmeni stub predstavlja središte svih pokreta, zaštitu centralnog nervnog sistema, a duž karlice i platformu sa koje počinju pokreti ekstremiteta.

Akutna traumatska povreda kičme često se dešava u sportovima kao što su dizanje tegova, veslanje i hokej. Aktivnosti u ovim sportovima rezultiraju opterećenjem kičmenog stuba u granicama opsega pokreta. Ako u zazuzetom ekstremnom položaju mišići mogu da apsorbuju nastale sile, struktura i funkcija kičmenog stuba ostaju nepromenjeni. Ako mišići ne mogu da podnesu primljeno opterećenje, nekontraktilna tkiva apsorbuju sile i javlja se povreda kičme.

Na primer, dizač tegova sa slabom tehnikom može da optereti slabinski deo kičmenog stuba u položaju prekomernog pregibanja (hiperfleksije). Posledica takvog opterećenja kičme može biti  kompresivna povreda međupršljenskog diska. Disk ima funkciju da apsorbuje stres i da pomogne zglobljavanje dva susedna pršljena. Degenerativne promene diska često se javljaju u trećoj i četvrtoj deceniji života. Promene se mogu ubrzati kod sportista. Patološke promene na disku, koje se kod pomenute grupe sportista javljaju u ranijem dobu, neminovno se odražavaju na mehaniku međupršljenskih zglobova. Na primer, smanjena veličina diska uticaće na povećanje kompresivne sile preko zgloba, uz osovinsko opterećenje koje povećava mogućnost nastanka degenerativne promene u zglobu kasnije u životu. Povreda fibroznog prstena često se manifestuje bolom (naročito prilikom kašljanja, kijanja i dužeg sedenja) koji se pogoršava ujutru. Ako prolaps poprimi značajne dimenzije, može doći do iritacije nervnih korenova i posledičnih patoloških promena. Ispitivanjem se otkriva otpor pacijenta prema aktivnom pregibanju slabinskog dela kičmenog stuba, a palpacijom se otkriva povećani tonus u paravertebralnoj muskulaturi.

Lečenje prolapsa međupršljenskog koluta zavisi od stepena neurološkog deficita. Gubitak snage, tonusa, refleksa i/ili senzacije sugeriše neophodnost snimanja magnetnom rezonancom. Prioritet je nošenje midera za stabilizaciju kičmenog stuba.

Oštećenje međupršljenskog zgloba (hronična lezija) Međupršljenski zglobovi mogu biti zahvaćeni artritisom koji utiče na promenu mehanike kičmenog stuba. Artrozu međupršljenskih zglobova mogu imati mnogi stariji igrači koji ne pate od bola u leđima. Zbog toga cilj lečenja treba da bude poboljšanje mehaničke funkcije, uz vežbe i jačanje potpornih struktura.

Stres prelom međuzglobnog segmenta pršljena (spondiloza) nastaje u sportovima koji uključuju izvestan stepen hiperekstenzije, a to su kriket i gimnastika.

Urođeni ili stečeni nedostaci na međuzglobnom segmentu pršljenova mogu izazvati spondilolistezu. Ta pojava predstavlja pomeranje jednog pršljena ka drugom u pravcu napred ili nazad. Očigledna nestabilnost nije retka u sportu i u mnogim slučajevima otkriva se slučajno  jer je često ne prate nikakvi simptomi. Ukoliko je sportista lošom tehnikom izvođenja neadektavtno opteretio kičmeni stub, zadatak kičmenih i trbušnih mišića je da obezbede potrebnu stabilnost za izvođenje sportske aktivnosti na bilo kom nivou.

Kod svih povreda kičmenog stuba je neophodno u akutnoj fazi stabilizovati kičmu pomoću adekvatnog midera.

LordoLoc je lagana stabilizaciona ortoza za rasterećenje lumbalne kičme i lumbosakralnog prelaza sa rasteretnim i aktivirajućim delovanjem na muskulaturu. Elastični i prozračni materijal odlično se prilagođava anatomiji tela i obezbeđije udobnost pri nošenju.
Fleksibilne šine na zadnjoj strani ortoze moguće je individualno prilagoditi i omogućiti anatomski korektnu potporu ugroženom području. Dodatne elastične čičak-trake omogućavaju individualno podešavanje jačine kompresije, a samim time i stabilizaciono delovanje ortoze.

LumboLoc obezbeđuje individualno prilagođavanje i udobnost pri nošenju. Zahvaljujući praktičnim džepovima, postavljanje ortoze je komforno i ne zahteva napor. 
Stabilizaciona ortoza rasterećuje leđa zahvaljujući individualno podesivoj jačini kompresije na trbušnu šupljinu. Anatomski oblikovane šine integrisane na zadnjoj strani ortoze potpomažu anatomski pravilan položaj lumbalne kičme i dopuštaju individualno podešavanje. Šine se individualno mogu podesiti prema potrebama korisnika.

Kod svih sportista koji su imali povredu ili bol u predelu lumbalnog dela kičme bilo kog uzroka, preporuka je nošenje aktivne bandaže LumboTrain. LumboTrain (Lady) je anatomski oblikovana aktivna bandaža individualno prilagodljiva sa visokom udobnošću pri nošenju. Zahvaljujući stimulaciji propriocepcije, podstiče bolju mišićnu funkciju i kontrolu .Svojim viskoelastičnim umetkom ova aktivna bandaža deluje na smanjenje bola i napetosti u lumbalnom delu. Povećana prozračnost osigurana je i kroz perforirani zatvarač .Lagana i jednostavna za samostalno postavljanje uz pomoć praktičnih omči.

Kada je zbog povrede podrebno jače stabilizovati lumbalni i donji torakalni deo kičme, onda je potrebno nositi SecuTec Dorso.

Anatomsko tkanje obezveđuje odlično prianjanje ortoze. Sistem poteznih čičak-traka (Low Power Tension) omogućava primenu jake sile kompresije na telo bez velikog napora za samog pacijenta. Zahvaljujući praktičnim džepovima, postavljanje ortoze je udobno i ne zahteva napor. Udobnost pri nošenju obezbeđuje prozračna, za kožu prijatna tkanina. 
Sistem od 8 –10 šina kružno razmeštenih po leđima čini konstruktivni rešetkasti kostur. Kompresijom na trbušnu šupljinu postiže se rasterećenje lumbalne kičme, a potporni učinak obuhvata i donji deo torakalne kičme. Šine je moguće individualno oblikovati do anatomski pravilnog oblika.

Povezane objave