Kontakt: +381/11-2435-636
Sindrom smrznutog ramena

Sindrom smrznutog ramena

Sindrom   smrznutog  ramena  je    vrlo česta patologija današnjeg doba .Patološki proces  se ovde dešava na nivou zglobne kapsule  zgloba  ramena, za razliku od sindroma bolnog ramena,  gde  se patološki  process  javlja  u tetivno/mišicnim strukturama zgloba ramena.

Naime, lezija tetive duge glave bicepsa  može se preneti  na  duplikaturu kapsule ramenog zgloba ,koja obavija tetivu duge glave bicepsa.  Sa duplikature   lezija  prelazi na  čitavu kapsulu ramenog zgloba.Tada se razvija  fibrozna  upala  koja uzrokuje  skvrčavanje kapsule I nastaje adhezivni kapsulitis. Posledica svega ovoga je adduktorna kontraktura   ramena  a   prati je   lokalno osteoporoza  kosti  I  atrofija  mišica ramenog  pojasa.

Etiopatogenetski , ne može se sa sigurnošću dokazati uzrok nastanka sindroma smrznutog ramena . Može nastati  kao  posledica  nedovoljno   lečenog   bolnog ramena  ili se od početka razvija kao hroničan proces.Ponekad prethodi trauma ili duža  imobilizacija zgloba  ramena  usled  trauma. Često se javlja refleksno nakon oboljenja visceralnih organa  I to žucnih puteva,, nakon infarkta miokarda , nakon CVI , kod hipertireoze i dr.

Prolazi kroz 3 stadijuma bolesti. U prvom se bolovi javljaju noću, nisu lokalizovani. U drugom stadijumu bol se stišava , ali se sve više ogranicava pokretljivost   zgloba ramena , naročito abdukcija.  Izrazena   je atrofija m. trapesiusa I m. deltoideusa..  U trećem  stadijumu  se postupno  vraća funkcija ramena. Evolucija traje od više meseci do  dve godine. U 10 % slučajeva  ostaje  trajno  ograničenje  pokreta ramena.

Rehabilitacija ima za cilj uklanjanje bolova I uspostavljanje normalne funkcije ramena. Za početak treba ukazati   pacijentu da se radi  o dugotrajnom,  ali izlečivom  stanju  praćenom  bolovima I da će   , ne podnese li   tu   bol , rame ostati trajno ukočeno.

Uz  medikamentoznu terapiju na raspolaganju su I brojne fizikalne terapije/ krio ili termoterapija.,elektroterapijske  procedure/  IFS, TENS ili magnetoterapija. Posebno dobar  analgetski   efekat  pokazao je laser  i  terapijski   Uz  ili sonoforeza  uz   farmakološko  aktivno  sredstvo u obliku gela.

Nakon dobro sprovedene analgezije  nastavlja se sa kineziterapijom u koju su uključene i vezbe posture, zbog kifotičnog položaja tela kao posledica zaštitnog položaja koji  je bolesnik zauzimao   zbog jakih bolova.

Uporedo s kineziterapijom, veoma uspesno se koristi  OMOTRAIN ortoza  za  stabilizaciju zgloba ramena. Ova ortoza je dizajnirana tako da povrati mobilnost I poboljša  pokrete u zglobu ramena. Napravljena je od anatomskog tkanja sa viskoelasticnim umetcima ,koji omogućavaju  kozi  da diše I smanjuje  znojenje koze.

Pri kretanju zgloba , TRAIN kompresivno tkanje pospešuje  lokalno  masažu I  pruža potporu zglobu ramena.  Tako se stimuliše  cirkuacija I ubrzava proces  oporavka.

Povezane objave