Kontakt: +381/11-2435-636
Rhizarthrosis

Rhizarthrosis

Artroze zglobova spadaju u grupu najčešćih bolesti i uzrok su tegoba velikog broja ljudi.
Zglob čine najmanje dve kosti prekrivene zglobnom hrskavicom i aparat za učvršćivanje zgloba koga čine sinovija, kapsula, ligamenti. Zglobna hrskavica je glatka, sjajna, poluprovidna. Najdeblja je na mestu najvećeg pritiska, a na periferiji se stapa sa sinovijom zgloba. Funkcija zglobne hrskavice je da svojom elastičnošću ublažava (amortizuje) pritisak koji se prenosi preko zgloba i da svojom glatkom površinom omogućava pokrete u zglobu. Na pritisak visina zglobne hrskavice se smanjuje i tako ublažava (amortizuje) opterećenja koje se prenose preko zgloba.
Kod artroze zgloba ili „degenerativnog artritisa“ hrskavički sloj se iscrpljuje, što rezultira direktnim kontaktom između zglobnih kostiju a to uzrokuje bol i deformitet zgloba. Jedan od najčešćih zglobova za razvoj artroze na ruci je zglob palca.
Bazni zglob palca, koji se naziva i trapeziometakarpalni (TMC) zglob je zglob u obliku sedla koji omogućava palcu da ima širok spektar pokreta i jedan je od zglobova sa najvećom pokretljivošću.
Artroza zgloba palca ili Rhizarthrosis se može razviti u bilo kom životnom dobu ali se obično pojavljuje nakon 45 godine starosti, a tačan uzrok nije poznat. Zbog obavljanja sitnih  kućnih poslova kao što je pranje sudova, kuvanje, seckanje, pletenje češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.
Simptomi koji karakterišu ovu artrozu su bol u korenu palca i ograničena pokretljivost zgloba. Otežano je otvaranje tegli, okretanje ključa u bravi kao i mogućnost da se  palac odvoji od šake.

U terapijskom tretmanu pored upotrebe oralnih ili topikalnih antireumatika započinje se sa fiziklanim tretmanom. Pored toga može se primeniti intraartikularna instalacija kortikosteroida u akutnoj fazi zapaljenja zgloba kao i instalacija hondroprotektiva u regresiji simptoma. U terapiji važno mesto zauzima odmor i relaksacija zgloba palca. Obzirom da palac učestvuje u svakom pokretu šake potrebna je adekvatna stabilizacija zgloba palca koju omogućava upotreba ortoze RhizoLoc.

Povezane objave