Kontakt: +381/11-2435-636
Rehabilitacija kod povrede Ahilove tetive

Rehabilitacija kod povrede Ahilove tetive

Ahilova tetiva je tetiva koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice. To je najjača tetiva u telu čoveka. Njena dužina iznosi 15 cm. Ona povezuje mišiće lista za petnu kost i ima veliku ulogu u održavanju uspravnog stava tela i suprostavlja se zemljinoj teži.

Osnovna funkcija AHILOVE TETIVE je da uz pomoć mišića listova rotira stopalo oko skočnog zgloba i omogući stajanje na prstima ili omogući pokrete odraza pri trčanju.

Postoje dva najčešća oblika povrede Ahilove tetive i to su upala Ahilove tetive i pucanje Ahilove tetive.

  1. Upala Ahilove tetive javlja se uglavnom na sredini same tetive ili na njenom mestu vezivanja za petnu kost.
  2. Pucanje-ruptura Ahilove tetive može biti delimično ili potpuno ili moze biti pucanje njenog pripoja za misić.

Povrede Ahilove tetive se često dešavaju posle tridesete godine života. Naročito je česta povreda  kod vrhunskih sportista koji imaju često problema sa pucanjem Ahilove tetive kao posledica velikog opterećenja.

Fizički aktivne osobe u većem procentu imaju tegobe u tetivi bliže mišiću ,dok se kod fizički manje aktivnih osoba te tegobe lociraju bliže spoju ili na samom mestu pripoja za petnu kost.

Znaci akutne povrede Ahilove tetive su:

-postepeno pojavljivanje bola u predelu iznad petne kosti

-bol se pojačava kako vreme prolazi

-bol se javlja na početku fizičke aktivnosti i slabi tokom aktivnosti

-tegobe se povlače tokom odmora

-prisutna bolnost na dodir

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze , kliničkog pregleda , I dopunskim dijagnostičkim  metodama I to  ultrazvučnim pregledom ili magnetnom rezonancom.

Lečenje, zavisi od vrste povrede.

  • Lečenje upale AHILOVE TETIVE JE NEOPERATIVNO. Kod jače upale pacijent treba da nosi  gipsanu imobilizaciju ili plastičnu longetu i da hoda sa štakama. Umesto plastične longete u novije vreme sve češće se upotrebljavaju ortoze za imobilizaciju , koje pored imobilizacije pružaju pacijentu I komfor pri nošenju. Zatim nastaviti lečenje fizikalnom terapijom i to u pocetku uključiti krioterapiju,a zatim elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, laseroterapiju,hidroterapiju i na karaju kineziterapiju tj vežbe sa blagim i progresivnim istezanjem mišića i tetiva potkolenice i stopala.

Walker ortoza:   imobilizacija skočnog zgloba, uključujući stopalo i gležanj. Kontrola fleksije- ekstenzije. Smanjeno opterećenje pete tokom početne faze dodira s tlom. Indikacije: Posthirurško I konzervativno lečenje povreda Ahilove tetive i ligamenata

Tokom lečenja Walker-om  za oporavak Ahilove tetive, potrebno je prilagoditi ortozu tako da stopalo bude približno na 20 ° plantarne fleksije. Kako je plantarno smanjenje progresivno, sa 22 ° na 0 ° uz ortozu se može koristiti i set ergonomski dizajniranih klinova međusobno spojenih, omogućavajući jednostavno sklapanje i odvajanje u skladu sa fazama oporavka.

  • Lečenje rupture(pucanja) Ahilove tetive može biti neoperativno i hirurško. Neoperativno lečenje je gipsanom imobilizacijom ili upotreba gotovih ortoza za imobilizaciju . Prednost ortoza je što se mogu individualno prilagoditi pacijentu , I mogu se koristiti I u fazi mirovanja – imobilzacije I kasnije u fazi oporavka. Takođe zahvaljujući umetku, koji se u vidu uloška stavlja u ortozu, može se korigovati visina uloška u ortozi I smanjivati u skladu sa stadijumom oporavka. Pacijent hoda sa štakama bez oslonca 8 nedelja. Sprovodi se fizikalna terapija-krioterapija, elektroterapija,laseroterapija,ultrazvucna terapija,hidroterapija i posebnio kineziterapija i istezanje tetive.

 

Posle  6 do 8 nedelja pacijent jača mišić i tetivu progresivno ,hoda i vežba u bazenu, vozi bicikl i izvodi vežbe snage i balansa.

Rehabilitacija uključuje i korekciju biomehaničkih nepravilnosti stopala i tehnike, što važi za spostiste. Koriste se ortoze i ulošci za obuću i podmetači za petu koji se mogu koristiti u fazama oporavka ili kasnije kao vrsta prevencije za nastanak novih povreda.

 

 AchilloTrain®-Aktivna bandaža za rasterećenje Ahilove tetive

 ViscoHeel®-Viskoelastični petno jastuče za rasterećenje tetiva,ligamenata i zglobova

Povezane objave