Kontakt: +381/11-2435-636

Mere prevencije oboljenje vena u trudnoći

Do proširenih vena u trudnoći dolazi usled pojačanog lučenja progesterona što dovodi do slabljenja zidova vena a i usled rasta ploda, desna strana tela a samim tim i vene, trpe veći pritisak pri čemu se povećava pritisak i šire vene u nogama.

Na žalost ako bolujete od proširenih vena od ranije velike su šanse da će se stanje pogorsavati sa starenjem i većim brojem trudnoća u životu.

Proširene vene u trudnoći mogu da zadaju prilično poteskoća. Pojava proširenih vena izazvana je hormonom trudnoće. Materica vrši pritisak na dole. Na taj način u određenoj meri je sprečen protok krvi iz nogu u pravcu srca. Kao posledica toga kod trudnica nastaju bolovi u nogama. Nastaje venska staza i limfna staza, pa su veoma česti otoci i pojava prepunjenih  vena na nogama, ali i pojava, ili pogoršanje postojećih hemoroida (šuljeva). Takođe, ne treba zaboraviti da se tokom trudnoće povećava i volumen (zapremina) cirkulišuće krvi, što u velikoj meri doprinosi pogoršanju stanja.

Većina proširenih vena nisu za brigu tokom trudnoće. Ipak, postoji i jedan procenat žena koji ima genetsku predispoziciju i može imati ozbiljan problem zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka.

Znaci ugruška mogu biti teške i bolne noge, crveni čvorić u blizini površine kože, otečena noga ili celo telo. Ukoliko je ugrušak blizu površine noge, to nije opasno. Ukoliko postoji opasnost da postoji ugrušak krvi u dubokim venama, lekar će vas poslati da uradite ultrazvučni pregled, kolor-dopler krvnih sudova.

Ako se ugrušak nalazi u dubokim venama, to se zove DUBOKA VENSKA TROMBOZA.

Ugrušak krvi u dubokim venama nogu je vrlo ozbiljan i može biti opasan po život. Ukoliko se oslobodi iz vene i otputuje u pluća nastaje PLUĆNA EMBOLIJA. Ovo stanje je veoma retko i ne trebate brinuti odmah o tome, ali je bitno da razgovarate sa lekarom ukoliko imate faktore rizika za ovo stanje.

Ukoliko problem proširenih vena ostane i nakon trudnoće, postoji niz tretmana koji ovo stanje mogu rešiti. Neke metode su više invanzivne, dok su druge manje.

Manje invazivna metoda je ubrizgavanje hemijskog rastvora u krvne sudove na problematičnom mestu, koji dovodi do smanjenja količine krvi na tom mestu i prestanka vidljivosti vene.

Invazivnija metoda je laserska terapija.

 

 

Znаci i simptomi proširenih vena u trudnoći, najčešće su: 

  • vene su tаmno ljubičаste, ili plаve boje
  • vene su izvijugane i prepunjene krvlju, poput konaca, ili kablova ispod kože
  • postoje bolovi i osećaj težine u nogama
  • kod nekih slučajeva, proširene vene mogu da budu ekstremno velike, poput balona pod kožom
  • postoje hidrostatski otoci na nogama
  • može da se javi svrab kože
  • često se sa pojavom proširenih vena na nogama, javljaju i izraženi
  • kada dodje do pojave bolne osetljivosti, crvenila kože i pojave otvrdnuća vene, verovatno je došlo do razvoja tromboflebitisa (zapaljenje sa formiranjem tromba unutar vene)

 

 

Može li se nešto preduzeti pre pojave proširenih vena u trudnoći?

 

Iako nema garancije, postoje stvari koje možete uraditi kako biste smanjili rizik od pojave proširenih vena.

Prva stvar o kojoj bi trebalo da razmislite je da investirate u par kvalitetnih čarapa za vene, prilagođenih za trudnice.

Povezane objave