Kontakt: +381/11-2435-636
Lumbalni sindrom

Lumbalni sindrom

Lumbalni sindrom predstavlja grupu različitih oboljenja čiji je zajednički simptom bol u lumbalnom delu kičme sa ili bez iradijacije u donje ekstremitete

  • 50 do 80% ljudske populacije bar jednom u životu ima bolove ovog tipa
  • 25 do 50% ovih osoba je mlađe od 45 godina života i radno je sposobno
  • Rizici za nastanak lumbalnog sindroma su podizanje tereta, savijanje i uvijanje trupa, izloženost vibracijama, svakodnevna i dugotrajna vožnja automobila , gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost. Dugotrajno stajanje, loš položaj tokom spavanja, sedanterni način života ali i intezivni trening takođe povećavaju rizik za pojavu bolova u lumbalnim delu kičme.
  • Osnovni razlog za pojavu lumbalnog sindroma je slabost muskulature mišićnog midera ( abdominalnih i paravertebralnih mišića LS regije ), kao i mehaničke promene pršljenova LS regije: spondiloza, spondilolisteza, skolioza, spinalna stenoza, hernija diska.

Lumbalni sindrom ima tri faze, akutnu koju karakterišu izrazito jaki bolovi, uključujući i noćne bolove u trajanju od nekoliko dana do 3 nedelje. Subakutna faza nastaje popuštanjem spazma PVM i prestankom noćnih bolova, može trajati oko 3 meseca. Treća faza je hronična i nju karakterišu recidivatni lumbalni bolovi u trajanju i do godinu dana.

Lečenje akutne faze sastoji se u primeni analgetske i antiedematozne medikamentozne terapije, mirovanje u Wilijamsovom položaju i umereno kretanje.

U subakutnoj fazi primenjujemo fizikalni tretman za smanjenje inflamacije, bola i mišićnog spazma. Takođe se primenjuje doziran i individualno prilagođen kinezi tretman.

Hronična faza lumbalnog sindroma podrazumeva primenu toplotnih agenasa i hidroterapije ( podvodna masaža, hidrokineziterapija ) u cilju otkalnjanja bolova. Kineziterapija podrazumeva jačanje leđne i trbušne muskulature. Vežbe treba raditi svakodnevno 20-30 minuta. Neophodna je edukacija zaštitnih pokreta i položaja LS kičme.

Pored navedenih načina lečenja koji se primenjuju u hroničnoj fazi lumbalnog sindroma takođe se preporučuje nošenje ortoze za stabilizaciju muskulature lumbalne kičme, što značajno pomaže redukciji tegoba.

Povezane objave