Kontakt: +381/11-2435-636
Koksartroza

Koksartroza

Koksartroza predstavlja degenerativnu promenu zglobne hrskavice, koja dovodi do promene i na ostalim delovima zgloba ( zglobna čaura, kost), a karakteriše se bolom i oštećenom funkcijom zgloba (ukočenost zglobova pri prvim pokretima nakon mirovanja, smanjenje obima pokreta zglobova..). Tačan uzrok ove, kao i drugih artroza nije poznat.

Koksartroza je jedno od najčešćih i spada u teža degenerativna obolenja perifernih zglobova, može se javiti kao primarna koja nastaje na nepromenjenom zglobu kuka i sekundarna koja nastaje kao posledica urođenog iščašenja zgloba kuka, Pertesove bolesti, nakon preloma butne kosti (kod loše sraslih preloma itd.).

Najvažnije je raspoznati koksartrozu u najranijem stadijumu.

Kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima, ograničeni obim pojedninih pokreta i teškoće pri obuvanju, najvažniji su rani znaci. Glavni simptom koksartroze je bol pri hodu koji se u kasnijim fazama javlja i u mirovanju. Najčešće se javlja u preponi, glutealnom predelu, može i u kolenu. Kasnije može doći do skraćenja noge i značajne atrofije mišića. Skraćenje noge kao posledica pomeranja glave butne kosti, istrošenosti ili potpunog gubitka hrskavice na pojedinim delovima zglobne površine, kao i zbog deformacije glave femura i ostalih komplikacija artroze kuka, koje su često razlozi za hirurško lečenje.

Minimum koji je potreban za postavljanje dijagnoze su: Bolovi tipični za ovo oboljenje, Ograničenost pokreta u koksofemoralnom zglobu, radiografski nalaz, laboratorija.
Promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne . Cilj lečenja je smanjenje bola i mišićnog spazma poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

U lečenju se mogu koristiti lekovi (analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici…), fizikalna terapija kao i hirurško lečenje.

Zbog prirode bolesti funkcija stojećeg stava i hoda ozbiljno su ugrožene što otežava aktivnosti svakodnevnog života tako da je prognoza bolesti kod ove artroze teža od drugih jer vrlo često dovodi do invaliditeta.

Danas su prisutna i razna pomagala, štapovi, štake, hodalice, ulošci u cipelama , specijalna obuća… koja mogu značajno olakšati kretanje i smanjiti rizik povreda, popraviti biomehaniku i usporiti dalje napredovanje artroze.

Povezane objave