Kontakt: +381/11-2435-636
Cervikalni sindrom

Cervikalni sindrom

 

Cervikalni  sindrom  je skup  simptoma  koji se ispoljavaju  bolom u vratnom delu  kicme,  širenjem bola u ramena  i  ruke,  potiljačno područje, lopatice  i  ledja.

Najčesce nastaje kao  posledica  degenerativnih  promena kičme / u vratnom delu.  Uzrok nastajanja moze biti i kompresija  ili nadražaj  vratnih   nervnih  korenova.  Sa starenjem, hrskavica koja čini okosnicu vrata zajedno sa kostima,  postepeno se troši  i istanjuje  što dovodi  do degenerativnih promena, diskus hernije, degeneracije diskusa.

Simptomi cervikalnog sindroma su  bol u vratu  i ramenima,  ograničeni pokreti  vrata, ukočenost  vrata iIi  ramena, grč  mišića,  trnjenje duž ruke I prstiju.

Cervikalni sindrom se najčešće  javlja  kod  profesionalnih  oboljenja i  to kod poslova  koji zahtevaju dugotrajno  sedenje i  provodjenje dosta vremena za  računarom ili kod poslova koji  zahtevaju ponavljanje pokreta   vrata  kao i zbog prinudnog položaja  tela u toku sedenja za volanom, radnim stolom i slično.

Lečenje cervikalnog sindroma zavisi od težine simptoma.  Cilj lečenja je da se ublaži  bol, da se održi uobičajena  dnevna i  radna aktivnost  i da se  spreči  trajno  oštećenje  kičmene  moždine i  nerava.

Osnovna mera koju treba primeniti u akutnom  stadijumu  bolnog   cervikalnog sindroma je uklanjanje bola.  U terapiji se koriste lekovi iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kortikosteroida i miorelaksanasa u kombinaciji sa vitaminima grupe  B  i sedativima ako je potrebno.

POTREBNO JE OBEZBEDITI IMOBILIZAIJU I RASTEREĆENJE VRATNE KIČME POMOĆU SPECIJALNOG OKOVTNIKA   Šancova kragna , koji smanjuje bol  i  mišićni  spazam u predelu vrata.

U programu   lečenja cervikalnog sindroma  najvažniju ulogu ima  primena fizikalne terapije  koja  dovodi do poboljšanja  cirkulacije , popuštanja  mišićnog  spazma  i smanjenja i  na kraju iščezavanja bolova.

Kod  cervikalnog sindroma  , osim fizikalne terapije veoma su vazne  korektivne  vezbe,  vezbe  istezanja , relaksacine metode .U retkim slucajevima je potrebno  hirursko  lecenje I to ukoliko  dodje do  ozbiljnijeg ostecenja nerava.

Povezane objave