Kontakt: +381/11-2435-636
Artroza Kolena

Artroza Kolena

Gonartroza predstavlja artrozu kolenog zgloba. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost). Karakteriše se bolom i oštećenom funkcijom zgloba.

Uzrok nastanka degenerativnih bolesti zglobova još uvek je nedovoljno poznat. Proces starenja tkiva, mnogi spoljašnji faktori, poremećaji hormonske ravnoteže i nasledna predispozicija, predstavljaju faktore odgovorne za nastanak artroza.

U početku razvoja  gonartroze glavni simptom je bol pri određenom aktivnostima (penjanje uz i silaženje niz stepenice) i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja.

Kasnije se javlja ograničenje u obimu pokreta, tvrdo zadebljanje zgloba i nestabilnost kolena zbog slabljenja kvadricepsa i olabavljenja tetiva. To je razlog „klecanja“ i „otkazivanja“ kolena. Kasnije zbog većeg opterećenja medijalnoig dela kolena, često se javlja varus deformacija zgloba ( O noge).

Nažalost, promene na hrskavicama i kostima su ireverzibilne (nepopravljive). Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za aktivnosti dnevnog života.

Lečenje može biti:

  • lekovima – analgetici, antireumatici, antiflogistici, miotonolitici
  • Nošenje odgovarajuće ortoze za koleno i uložaka po meri. – Genutrain je ortoza koja zadovoljava najviše kriterijume. Zbog jedinstvenog tkanja smanjuje otok, bol i obezbeđuje adekvatnu stabilizaciju kolena. Ulošci po meri treba da zadovolje najviše standarde i kvalitet da bi vršili funkciju koja je potrebna za ovu indikaciju.
  • fizikalna terapija – hidroterapija (omogućava pokrete u zglobu sa smanjenim opterećenjem), kineziterapija (rasteretne vežbe i potom jačanje mišića stabilizatora zgloba) i elektroterapija (uglavnom analgetska)
  • hirurško lečenje (palijativni, kauzalni, artroplastike, artrodeze i eksperimentalni pokušaji zamene ili regeneracije hrskavice).

Sledeće preporuke mogu da budu od velike koristi osobama koje pate od artroze, a predstavljaju i odličnu prevenciju.

  • Obavezno mršavljenje – svaki kilogram viška opterećuje zglobove i povećava rizik obolevanja od artroze.
  • Artroza kolena vezbe – plivanje, vožnja bicikla, šetnje jačaju kolena i sprečavaju degenerativne promene. Izbegavajte tenis, fudbal i džoging, jer su kod tih sportova zglobovi izloženi velikim naprezanjima.

Nosite uloške – kada je u pitanju artroza kolena jedno od osnovnih pravila za smanjenje bolova jeste nošenje odgovarajuće obuće i nošenje uložaka izrađenih po meri.

Povezane objave